Bugun...



TORUL TARİHİ...

Torul yer adları ve tarihçesi

facebook-paylas
Tarih: 02-05-2020 20:03

TORUL TARİHİ...

TORUL’U TANIYALIM

 

TORUL İLÇESİ. (ARDASA) طورول

Kaza (1530) Trabzon Rum eyaleti

Kaza (1851) Gümüşhane Trabzon eyaleti

Kaza (1865) Gümüşhane Trabzon vilâyeti

Kaza (1924) Gümüşhane

1516, 1928: Ardasa - TORUL (idari bölge) Byz xv: Droúla (neh)

15. yy'dan bu yana nahiye ve kaza adı olan Torul esasen ırmağın adıdır. -İlçe merkezi olan yerleşimin adı Ardasa'dır.

 

Gümüşhane batısında yer alan Torul ilçesi, kuzeyinde Trabzon, güneybatısında Giresun illeriyle, batıda Kürtün, güneyinde Şiran ilçelileriyle komşudur. İl Merkezine 20 Km. uzaklıkta ile’e yakın ilçedir.

 

1870 idari taksimatı ile Gümüşhane’ ye ilçe olarak bağlanmıştır.

Toplam alanı 1049 Km,2 denizden yüksekliği 950-M. dır.

Harşıt Çayı kenarında ve Trabzon-İran transit yolu üzerinde kurulu olan ilçe dağlık bir arazi yapısına sahiptir.. 37 köyü bulunmaktadır. .

        

ARDASA…Keldia Theması’ nın Torul bölgesinin Merkezi.

Yunan Kaynakları Bilge Umar Ardasa’ nın Torul Bölgesinin merkezi olduğunu da birleşirler. Bilge Umar adın öz biçimini Luwi dili ardılı Kapadokya dillerine bağlıyor ve anlamını da  “AKARSUKENTİ OLARAK VERİR VE BU ADIN YERLİ YERİNDE SEÇİLDİĞİNİ SÖYLER. Böylece hem TORUL ve hemde Ardasa adı Dirillerin ataları olan Pelasglardan bir hatıra olduğu bellidir.

 

AU^^OLAVTOV…Yunan yazılımında bu şekli ile gösterilen yer adı Haldia bölgelerinde bir köy olarak verilir. Türk kaynaklarında 1928 de TORUL köylerinden biri olarak gösterilen Emeruk, Amprıkanton adı ile özdeş olması muhtemeldir.  Mprik sözcüğü Yunanca olmayıp Fransızca “ Empriguedeney ve gözleme dayanan anlamını içerir. Eski Yunancada Emppeiria şeklinde geçen sözcük, DENEME, TECRÜBE, MÜTEHASSIS  anlamların içerir.

 

Pontos dilinde Emproukianoy şeklinde geçen sözcük, ileriye doğru anlamına geliyor. Böylece bu köy adını orada yaşayan insanların kültürlerinden aldığı düşünüle bilinir. OEKLOV- KLOOEVTWO- TOANOUX- TLARÇAVTWV. MOUCEEVAVTUR  -PACONOV-  Bazı mahalle adları böyle gösterilmektedir..

 

TOPOU^^-AOPOU^^NTOPOU^^ Biçimlerinde geçen Türklerce MESOHOLDİA bölgesidir.

XENOPHON’ adı DRİLLERİN memleketi olan TORUL dur.

Bizanslılar de Doryllaion adı Osmanlı döneminde Dorul olarak olmuştur

TORUL köylerinden oluşan ve Merkezinin ARDASA olan bölgenin adıdır. Bizans kaynaklarında TORUL/DOROUL şeklinde geçen sözcük Bilge Umar’ da DORİLA/DRİLA şeklinde dönüşür.

Diril halkı ile ilişkili olduğu kabul edilir.

Diril/Dorilla sözcüğünü de Kapadokya dillerine bağlar.     

 

ARDUSU-     MÖ.200–3000 Hitit-Urartu ilk çağ adı

ARDU ŞU-    MÖ.200–3000 Hitit-Urartu İlkçağa adı

ARDASA – MÖ.1500–2000 Hitit-Urartu İlkçağ adı. 

TORUL KAZASI/1837

Ardasa Köyü

224

Mavrinas Köyü

93

Zigana Köyü

230

Adise Köyü

184

Köstüre Köyü

255

Serpuşke Köyü

75

Şive Köyü

292

Avliyana Köyü

288

Koriyana Köyü

216

Coloşana Köyü

247

Fırfıra Köyü

85

Balayiya Köyü

98

Caka Köyü

46

Kalecik Köyü

31

Silve Köyü

123

Soryana Köyü

203

Haşliya Köyü

36

Dayısa Köyü

51

Manastır Köyü

137

Bayana Köyü

155

Emrük Köyü

358

Nivene Köyü

273

Görükse Köyü

107

Torana Köyü

554

Macara Köyü

73

Küşha Köyü

688

Atgüney Köyü

62

Timur Köyü

95

Erikli Köyü

87

Baladan Köyü

300

İlecik Köyü

94

Cimere Köyü

444

Beşkilise-i Kebîr Köyü

248

İstilos Köyü

657

Kopuz Köyü

178

İstavri Köyü

373

Fidikar Köyü

53

Yağlıdere Köyü

784

Herek Köyü

262

Varınlı Köyü

166

Balahor-ı Sagîr Köyü

42

Partı Köyü

146

Zermut Köyü

366

İmere Köyü

309

Çit-i Kebîr Köyü

224

Gromni Köyü

1104

Çit-i Sagîr Köyü

97

Santa Köyü

1675

Havliyana Köyü

264

 

 

 

ARDUSU-   ARDU ŞU- ARDASA – MÖ.1500–2000 Hitit-Urartu İlkçağ adı. Bu bölgede Hitit ve Urartuların yaşadığı söylense de bunlara ilişkin belge bulunmamaktadır.

Torul bölgesine ait ilk yazılı bilgi Ksenepon zamanındadır.

 

Acılımı HARŞİT Çayının okullar bölgesinden dolanarak şehrin merkezinin arkasından dolanarak akan su anlamına gelen ARDUSU yanı arkadan gelen su ski Madencilerin Harşıt çayının kıvrımını esas alarak verdikleri addır.

 

BİZANSLILAR YANI MÖ. 65–900 Yıllarında Harşıt Çayının okullar bölgesinden dolanarak şehrin merkezinin arkasından dolanarak akan su anlamına gelen ARDUSU yanı arkadan gelen su anlamında kullanılmıştır,

 

Tirol—Akkoyunlu Torul Beyinin aynı zamanda adıdır.

Bu beyin adının  Osmanlı Akkoyunlu savaşında Torul ‘u terk eden  DİRİLLEH-MÖ.399- VE sonraki yıllar. Yunanlı Yazar ve Komutan olan Ksenepon’ nun Maçka-Bölgesinde olan Diriller kabilesinden dolayı vermixtir

Dorilla / Torul - Fallmerayer de geçen bu kalelerden Larahana günümüzdeki Larhan, Dora diye adın verdiği, Dorilla / Torul Chasdenich de bu günkü harabeleri olan Orta Ortokop köyündeki kaledir.

 

DİRİLLEH-MÖ. 400 Yaşayan Diriller Kabilesi Adı İle Anılmış…

DORUL…… MÖ.399- ve sonraki yıllar. Yavuz Sultan Selim TORUL’U istila etmesi için lalasına Dorul’ un üzerine Doğrul diye emir vermiştir.

Bu üç isim Gelişerek Torul İsmini Almış- MÖ.399/400 Yıllarında Ksenepon Adlı Komutan Yazar Zigana Dağı İle Torul Arasında Driller Adlı Bir Kabileye Rastladığını Bahseder- İşte Drilleh-Dorul-Doğrul Kelimeleri Olgunlaşarak Cumhuriyet İle Birlikte Torul İsmi Kalmıştır.

 

DRİLLER-DORİLA-DORİHL: Orta Çağ’da Trabzon İli Maçka ilçesi ve çerçevesinde oturan Kohlar topluluğu iki gurup olarak ayrılmış biri Maçka ve dolaylarında diğeri ise Zigana-Torul çevresinde oturmaktaydılar.

 

Bu Kohlar’ın Torul’ da oturan kavmin adına Diriller denmekteydi. Uzun süre bu kavmin bu yörede oturduğundan isimlerinden esinlenerek ve şive farklılığı nedeniyle Dorileh-Dorul denmekteydi. Doğrul kelimesi sonradan sert (T) ile söylenmeye başlaması ile Torul olmuştur.

 

MÖ..400 yıllarında İran dan gelip Trabzon ve oradan da Yunanistan’a gitmek isteyen 10000 Yunanlı askerlerin geri dönüş öyküsü içinde geçtikleri yerlerde bıraktıkları hatıralar içinde Torul da mevcuttur…

 

Trabzon’a giden bu on bir paralı asker Trabzon’da yiyecek bulamadıkları için Maçka sıra dağlarından Zigana’da oradan da Harşit vadisine kadar inerken rastladıkları Driller kavmi ile yiyecek meselesi yüzünden savaşa tutuşmuşlar Dirillerin yiyeceklerini alarak Trabzon’a gönmüşler.

 

Bu diriller şu anda Torul bölgesinde ikamet ettikleri bunların ne Yunanistan’a ve Rumca nede Türkçe konuşmadıklarından Kılavuzla anlaşmak zorunda kalmışlar..

 

Bu iş tamamlandıktan sonra kalan seçme askerler de   geri   çekilmeye başlayınca  örme kalkanlar, mızraklar, dizlikler ve Paphlagonya  tolgaları ile silahlanmış Drill askerleri tekrar kaleden çıkarak üzerlerine yürüdü.

 

Bir kısmı Sokakta Helenlerle çarpışırken bir kısmı da evlerin üzerinden  iri kütükler ve taşlar  atarak  Helenleri  çok güç bir durumda bırakmıştı.

Çıkan bir yangın  Helenlerin imdadına yetişmişti. Onbinlerin komutanı olan Ksenophon tamamen ahşaptan yapılmış  evleri ateşe verdirip  çıkan kargaşalıktan yararlanarak askerlerinin geri çekilmesini sağladı. Yağma için gittikleri Torul bölgesinden güçlükle geri çekilen Helen askerleri Ertesi gün yağmaladıkları yiyeceklerle beraber  dar ve dik bir yoldan Trabzon’a doğru inerken DRİLA savaşçıları onları izliyor ve saldırmak için fırsat kolluyorlardı. Ve sonunda yapılan savaşta Diriller yenilerek ellerinden ne kadar yiyecek varsa Onbinlerin askerleri alarak yine Trabzon’a dönmüşler[1].

 

1864 ve 1871 tarihlerinde yayınlanan vilayet nizamnameleriyle birlikte kazaların başına kaymakamlar tayin edilmeye başlandı. Dâhiliye Nezareti'nin taşra teşkilatı mensupları içinden alanın profesyonel memurlar olan kaymakamlar doğrudan Dâhiliye Ne/areli'ne bağlıydılar.270 Atanma ve diğer özlük işleri de bu nezaret tarafından yapılırdı. Bununla birlikle kaymakamların valilere karşı sorumlulukları vardı. Valilere kaymakamları azletme yetkisi verilmişti. bu nedenle bağımsız olarak önemli kararlar alıp yürütme yetkileri sınırlıydı. Kaymakam kaza meclisine başkanlık yaparak kazayı yönetirdi. Meclislerde görüşülüp kabul edilen ziraat, nâfıa, yol ve vergi işleri gibi konulardaki dilek ve teklifleri uygulamakla görevliydi. Bu konularda sorumlu olduğu üst makam ise mutasarrıftı.27-Gümüşhane sancağına bağlı kazalarda görev yapan kaymakamlar tespit edebildiğimi/ kadarıyla şunlardır:

 

ORİLA ( Torul olmalıdır” 1404 yılında klaviyo, palia  ( palo matsuka) Torul dan geçerken bu isimden bahsetmiştir. Yunan kaynaklarında kabasitas olarak geçen bu ad 14-15- yüzyıllarda Trabzon’un aristokrat aileleri oldukları fetihten sonra İstanbul’a sürüldükleri bildiriliyor.    Klaviyo, palia  ( palo matsuka ) zegan ( Zigana)  kavaka ve buradan iki fersah ( yaklaşık 10 klm) mesafede adını vermediği bir kale, orila (Torul) ve ondan sonra adını vermediği bir kale gösterilir.

 

CANCA kalesi klaviyo da geçmez, anlaşıldığına göre klaviyo Gümüşhane’den geçmemiş, Gümüşhane’ye uğramayan başka bir yoldan geçmiştir. Bu yolda büyük bir ihtimalle çolaşana vadisinden olsa gerek. “ zira anılarında kolaşana da büyük bir kaleye geldik diyor” fallmerayer de geçen bu kalelerden Larahana günümüzdeki Larhan, dora diye adın verdiği Dorilla / Torul,  Chasdenich de bu günkü harabeleri olan orta Ortokop köyündeki kaledir. Canca- Osmanlı kayıtlarında Gümüşhane isminin agriyapolis ( gümüş şehri) denilirken dahi torul-dorul canca denilmekteydi. Halen karmaşık bir konu olan bi isim Gümüşhane olmayın torul bölgesine bağlı canca bölgesine izafeten denildiği bilinmektedir.

 

TAŞLI.Başbakanlık Osmanlı Arşivleri DH.48/10 Burada sadece bugün idari teşkilata Trabzon’un kazası olan Defterde ve listede yer alan Trabzon sancağına bağlı bütün yerleşim birimlerinin adları 14 Teşrin-i evvel 1331 de (27 Ekim 1915) yayınlanan tezkire gerek Enver Paşanın yayınları emirname dikkate alınarak 26 Nisan 1332 ( 9 Nisan 1916) dâhiliye nezaretinde gönderildi. Torul-MÖ.300 ve 1924 yılında Torul ismi verilmektedir. Torul.1923

 

SEFERİNGAH… TORUL’UN bu ismi hangi tarihte söylendiği belli olmamasına rağmen 18–19-20 asırlar yaşlı adamlar bazen Seferingah adını kullanırlardı. Babam bunu nedenini Torul ipek yolunun tam ortasından geçtiği ve Torul merkezde kervanları geliş gidişlerinde ikamet ettiğinden bu Seferingah, Yanı seferlerin geliş geçiş güzergâhı anlamındadır.

 

CANCA-ARDASA- Osmanlı kayıtlarının bazılarında ise bu isim altında Torul bölgesi anıldığı yazılmaktadır… Belliki Canca bölgesi Torul’a yakın olduğu için buranın Ardasa veya Canca adı verilmiş veya tanınmış olmasından dolayı bu ismi verilmektedir. Gümüşhane adının kaynakçalarda geçtiği açıkça ortadadır. Ancak Osmanlı bölgelerin çok azında… Bakın çok azında Agriyapolis denilmektedir… Bunun nedeni Osmanlı böyle bir ad koymamıştır. Bu ismi ilk koyan Rumlardır… Bunun nedeni de Gümüşhane Gümüş ülkesi olarak tanınmakta ama bu günkü Gümüşhane olarak değil. Bazıları bunu hep karıştırırlar… Gümüşhane Osmanlı tarihine 18 asırda girmiştir… O zamana kadar Keçi kaleye kadarki bölge tamamen Torul( Ardasa( ya bağlı olarak tanınmaktaydı. Torul kuzeyde Trabzon sancağına bağlı Maçka kazası, güneyde ise Gümüşhane kazası ile sınırdı.

 

TORUL (ARDASA) KASABASI; Torul kazasının merkezi Ardasa kasabasıdır. Ardasa kasabası, Trabzon-Erzurum yolu üzerinde bulunan Zigana Dağı'nın kuzeyindeki eğimin sonuna tesadüf eden Trabzon'dan 93 kilometre mesafede harşit Nehri'nin kenarında vadi içinde çevrili bir yerdir. Kasaba, bazen 300 metreyi bulan uçurumlarla çevrilidir.

 

Hanlar ve dükkânların bulunduğu bu küçük kasabada 200 hanede 1.000 kişi yaşıyordu. 1903 senesinde kasabada hükümet konağı, cami, medrese, kilise, rüştiye mektebinin yanı sıra 18 han, 45 dükkân, 6 mağaza, 5 fırın, 4 otel ve 10 kahvehane vardı.

 

Oldukça güzel evleri, düzenli dükkân ve mağazaları bulunan kasaba, birçok kaza merkezinden daha bayındır ve güzel görünmekleydi, liu binalar içinde en perişan olanları devlet daireleriydi. Bu iki binadan biri nehre nazır olup, mütesellime ait resmi daire, diğeri ise bol ağaçlı geniş bahçesi olan kaymakamın ikametgâhıydı.

 

Kasaba 1. Dünya Savaşı sırasında Ermeniler (tarafından yakılmış ve büyük hasara uğramıştır. Kasabanın uğradığı hasarı savaş sonunda kasabaya uğrayan Ahmet Refik, bu durumu ifade etmeden geçememiştir. Refik, kasabada harabeden başka bir şey görünmediğini, sokakların mermi kovanlarıyla dolu olduğunu, Rusların kasabayı tahrip eniğini.

 

Ermenilerin mezaliminin kalbe dehşet verdiğini ve bu Ortamda görünen fener direklerinin bile darağacını andırdığını söylemektedir. Ayrıca Refik, kuşların ve Ermenilerin cami içlerini ve mezarlıklar) tamamen perişan etliklerini, cami ve medreseleri ahıra çevirdiklerini, mezarlıkların bir kısmını kahvehane olarak kullandıklarını anlatmaktadır

 

Torul Kazasının Köyleri: 1876 senesinde Torul ka/asına bağlı 49 köy bulunmaklaydı. Kazaya bağlı köyler şunlardır:

 

 

Torul Kazasının Kinleri

 

No

Köy İsimleri

No

Köy İsimleri

No

Köy İsimi

1

Ardasa

18

Çiti sağir

35

Yağlıdere

2

zigana

19

havliyana

36

Varanlı"

3

Küslere

20

Mavrinas

37

Bartı

4

Şive

21

Adise

38

İncire

5

Koryana

22

Serpuşke

39

Krom

6

Fırfıra

23

Avliyana

40

serizama

7

Cemaka

24

Coloşana

41

Fidikar

8

Silve

25

Balaiye

42

Kopuz

9

Haşliya

26

Kalecik

43

Herek

10

Manastır"'

27

S oryana

44

Islavri

11

Hnıriik

28

Ha yısa

45

balahori-i Sagîr

12

Görükse

29

ayana

46

Zermüt

13

Matara

30

Kiveni

47

Çİtkebir

14

Etgönü

31

Durana

48

Cemre

15

Eriklü

32

Keşha

49

İstilos

16

İlecik

33

timür

 

17

Beşkilise kebir

34

Baladan Man Şişi

Kaynak-tvs-1876.s-401-403

 

 

Bu köylerin haricinde:  

123 nolu Nüfus Defleri'nde Cimera' Santa Emrük İmohal, Cimıikas, Havran, Turan, Ceyş-i Kebîr köyleri  

Torul kazasına kayıtlı olarak görülmektedir.

Bütün köylerin yarısına yakını Rum köyüydü.

Bu köylerden Santa, İstavri ve Kromni köyleri tarihi kökenleri olan ve Torul kazasının en büyük köylerindendi.

 

İki dönemde Torul kazasının köylerinde 7.820 hane yaşıyordu. bu köylerde halkın dini İbadetlerini yerine gelmeleri için 27 cami ve mescit, 48 kilise ve manastır bulunuyordu. Çocukların eğitimi için ise 10 medrese, 22 mektep mevcudu.177

 

Gümüşhane sancağı kazalarında görev yapan kaymakamlara baktığımızda ortalama görev sürelerinin 2 yıl olduğa görülmektedir.

bu durumun en önemli sebebi blîâb-ı Ali'nin uyguladığı politikadır.

 

Bâb-ı Ali taşrada görev yapan yöneticilerin Suiistimal ve haksızlık yapmalarını önlemek amacıyla kaymakamların yerlerini sık sık değiştirmiştir.

 

Gümüşhane sancağında da yaşanan sıkıntılar Bâb-ı Ali'nin bu konuda ne kadar haklı olduğunu ortaya çıkarmakladır.

 

Gümüşhane sancağında görev yapan kaymakamlar farklı bir coğrafyadan geldikleri, bölgeyi ve bölge halkını çok iyi tanımadıkları için zaman zaman maiyetindeki memurlarıyla bazen de halkla karşı karşıya gelmişlerdir. Bu durumla ilgili Bâb-ı Aliye yapılan çok sayıda şikâyet bulunmaktadır. Bununla birlikte bazı yöneticilerin görev yerlerini beğenmemeleri de bu sık görev değişikliğinde önemli bir etken olmuştur.

 

Nitekim görev yerini beğenmeyen bazı kaymakamlar ya hastalıklarını ve özel durumlarını bahane ederek görev yerlerine gitmemiş ya da atandıktan kısa süre sonra becayiş yapma yolunu tercih etmişlerdir.

 

Gümüşhane sancağı kazaları arasında en sık yaşanan görev değişikliği şekli becayiş yoluyla yapılan değişikliktir. Becayiş yapan kaymakamlar öncelikle Gümüşhane kazaları arasında bazı durumlarda da çevre vilayetlerdeki kazalarda görev yapan meslektaşlarıyla becayiş yapmışlardır.

 

Bu durum, yönetimde istikrarsızlığı beraberinde getirmiştir. Bölgeye atanan kaymakamlar enerjilerini ve mesailerini bölge insanıyla kaynaşmak ve kazanın sorunlarını halletmek için harcamak yerine kısa süre içinde bölgeden gitmenin hesaplarını yaptıkları İçin bölge insanıyla sık sık sorunlar yaşamışlardır.

 

Bâb-ı Ali bu olumsuzluğu önlemek için bazen görevlerinde başarılı olan bazı kaymakamların rütbelerini yükselterek ödüllendirmiş, bazen de mutasarifliğa yükseltmiştir.

 

Örneğin, Şiran kaymakamı Ali Rıza Efendinin yaptığı başarılı hizmetlerinden dolayı  sahip olduğu Rabia rütbesi saliseye yükseltilmiştir.

 

1903-1904 yılları arasında Kelkit kazasında kaymakamlık yapan Mahmud Celaleddin Hey de başarılı yönetiminden dolayı 1907 senesinde Gümüşhane mutasarrıfı olarak atanmıştır.

 

Tablo 3- 18. Da  ASIR NÜFUS DURUMU

KÖY ADI

Müs

G.MÜSLİM

  KÖY

MÜS.

RUM-ER.

 

 

Ermeni-Rum

Zankar  Madeni

12

11

Zağna

30

Rumvar

Helva adeni

15

40

ARDASA

27

Rumvar

Kisanta

2

Rum var

Köstüre

23

Rumvar

Balahor

44

19

Şive

19

Rumvar

İmere

11

1430

Silve

14

Rumvar

Santa

76

2220

Fırfıra

14

Rumvar

İstavri

40

17

Çaka

6

RUm va

Yaglıdere

40

53

Haşliya

5

Rum var

Varanlı

36

10

Koryana

19

Rum var

Krom

111

2400

Manastır

0

Rum var

Cimere

6

185

Emrük

3

Rum var

Demirci

6

Rum var

Göreks

7

Rum var

Kodil dahil

2

Rum var

Macara

9

Rum var

Pardı

2

21

Cimrikas

3

Rum var

İstilos

3

58

Herek

7

Rum var

Haşara

18

39

Balahor

2

Rum var

Canıca

26

Rum var

Nivene

5

Rum var

Beşkilse

19

Rum var

Kalecik

6

Rum var

Mantırı

9

22

Dayisa

8

Rum var

Harava

14

5

Küşha

4

 

Baladan

19

66

Edre

4

Rum var

Mastra

11

Rum var

Midi

6

Rum var

Aymulah

19

Rum var

Hasköy

3

Rum var

Mavrengel

21

20

Halazara

7

Rum var

Hudura

4

17

Atgüney

19

  Rum

Ağçakale

55

17

Edekli

1

 

Kızılköy

22

 

İleçik

7

Rum var

Hağekse

19

17

Beşkilse

5

Rumvar

TORUL

16

Rum var

Fidikar

9

 

Kodil

10

Rum var

Kopuz

6

Rum var

olaşana

23

57

Büyük çit

3

Rum var

tenbade

15

17

Küçük çit

2

Rum var

Soryana

10

Rum var

Edise

0

Rum var

Balayıya

31

 

Sarınas

9

 

Bayana

8

4

Avliyana

3

Rum var

Moksofa

7

2

Sadişke

5

Rum var

Zermut

48

Rum var

Hayana

3

 

Torona

36

Rumvar…..

 

 

 

[1] yitik şehir gyminas ve teheces tepesi…a.güngör üçüncüoğlu..




Bu haber 7414 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER TARİHÇE Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Trabzonspor 26 15 3 8 59 28 53 +31
2 Başakşehir FK 26 15 3 8 50 25 53 +25
3 Galatasaray 26 14 4 8 44 20 50 +24
4 Sivasspor 26 14 5 7 47 29 49 +18
5 Beşiktaş 26 13 8 5 40 32 44 +8
6 Alanyaspor 26 12 7 7 44 25 43 +19
7 Fenerbahçe 26 11 8 7 46 34 40 +12
8 Göztepe 26 10 9 7 31 30 37 +1
9 Gaziantep FK 26 8 10 8 36 41 32 -5
10 Denizlispor 26 8 11 7 26 34 31 -8
11 Antalyaspor 26 7 10 9 29 43 30 -14
12 Gençlerbirliği 26 7 12 7 33 44 28 -11
13 Kasımpaşa 26 7 14 5 38 50 26 -12
14 Konyaspor 26 5 10 11 21 33 26 -12
15 Yeni Malatyaspor 26 6 13 7 38 40 25 -2
16 Çaykur Rizespor 26 7 15 4 26 44 25 -18
17 MKE Ankaragücü 26 5 13 8 23 45 23 -22
18 Kayserispor 26 5 14 7 28 62 22 -34
Takım O G M B A Y P AV
1 Hatayspor 28 15 5 8 38 23 53 +15
2 BB Erzurumspor 28 13 7 8 30 22 47 +8
3 Bursaspor 28 14 7 7 43 35 46 +8
4 Adana Demirspor 28 12 7 9 55 35 45 +20
5 Akhisarspor 28 12 7 9 36 31 45 +5
6 Fatih Karagümrük 28 11 7 10 40 34 43 +6
7 Altay 28 11 7 10 36 30 43 +6
8 Ümraniyespor 28 11 10 7 39 39 40 0
9 Giresunspor 27 10 9 8 30 33 38 -3
10 Keçiörengücü 28 8 9 11 21 22 35 -1
11 Balıkesirspor 28 8 9 11 30 33 35 -3
12 Menemenspor 28 9 11 8 32 38 35 -6
13 İstanbulspor 27 7 8 12 38 34 33 +4
14 Altınordu 28 7 11 10 32 39 31 -7
15 Boluspor 28 4 11 13 24 36 25 -12
16 Osmanlıspor FK 28 6 13 9 32 42 24 -10
17 Adanaspor 28 3 14 11 26 42 20 -16
18 Eskişehirspor 28 7 16 5 32 46 17 -14
Takım O G M B A Y P AV
1 Samsunspor 28 23 1 4 64 11 73 +53
2 Manisa FK 28 19 3 6 79 31 63 +48
3 Hekimoğlu Trabzon 28 17 7 4 51 34 55 +17
4 Sancaktepe FK 28 16 8 4 51 23 52 +28
5 İnegölspor 28 13 9 6 41 30 45 +11
6 Afjet Afyonspor 28 13 11 4 47 30 43 +17
7 Tarsus İdman Yurdu 28 14 13 1 45 39 43 +6
8 Pendikspor 28 11 10 7 40 39 40 +1
9 Sarıyer 28 11 10 7 34 33 40 +1
10 Zonguldak Kömürspor 28 9 10 9 35 37 36 -2
11 Çorum FK 28 11 14 3 36 42 36 -6
12 Hacettepe Spor 28 11 15 2 37 48 35 -11
13 1922 Konyaspor 28 9 13 6 38 45 33 -7
14 Kırklarelispor 28 8 11 9 25 41 33 -16
15 Başkent Akademi FK 28 9 15 4 37 41 31 -4
16 Amed Sportif 28 7 14 7 28 46 28 -18
17 Gümüşhanespor 28 7 17 4 31 57 25 -26
18 Şanlıurfaspor 28 0 27 1 10 102 14 -92
Takım O G M B A Y P AV
1 Serik Belediyespor 28 16 5 7 49 24 55 +25
2 24Erzincanspor 28 14 4 10 47 22 52 +25
3 68 Aksaray Belediyespor 28 14 6 8 43 27 50 +16
4 1928 Bucaspor 28 14 7 7 47 34 49 +13
5 Artvin Hopaspor 28 12 5 11 38 21 47 +17
6 Düzcespor 28 12 6 10 32 18 46 +14
7 Karaköprü Belediyespor 28 10 6 12 25 22 42 +3
8 Çatalcaspor 28 9 5 14 39 28 41 +11
9 Silivrispor 28 8 6 14 37 31 38 +6
10 Sultanbeyli Bld. 28 9 8 11 33 27 38 +6
11 Kızılcabölükspor 28 8 8 12 39 37 36 +2
12 Yomraspor 28 9 10 9 28 30 36 -2
13 52 Orduspor FK 28 7 7 14 21 20 35 +1
14 Çankaya FK 28 9 12 7 33 37 34 -4
15 Şile Yıldızspor 28 6 11 11 23 30 29 -7
16 Erzin Spor Kulübü 28 6 12 10 27 34 28 -7
17 Tokatspor 28 1 23 4 16 66 7 -50
18 Manisaspor 28 1 24 3 16 85 0 -69
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 03/05/2020 Antalyaspor vs Alanyaspor
 03/05/2020 Denizlispor vs Trabzonspor
 03/05/2020 Fenerbahçe vs Sivasspor
 03/05/2020 Göztepe vs Gençlerbirliği
 03/05/2020 Kasımpaşa vs Çaykur Rizespor
 03/05/2020 Kayserispor vs Gaziantep FK
 03/05/2020 Konyaspor vs Başakşehir FK
 03/05/2020 MKE Ankaragücü vs Galatasaray
 03/05/2020 Yeni Malatyaspor vs Beşiktaş
 26/04/2020 Alanyaspor - Galatasaray Galatasaray ligdeki son 10 maçında hiç kaybetmedi  Galatasaray yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 16/03/2020 Eskişehirspor 1 - 4 Adana Demirspor
 16/03/2020 Altınordu 1 - 1 Balıkesirspor
 15/03/2020 Osmanlıspor FK 1 - 1 Giresunspor
 15/03/2020 Akhisarspor 0 - 0 BB Erzurumspor
 15/03/2020 Adanaspor 1 - 1 Keçiörengücü
 15/03/2020 Menemenspor 2 - 2 İstanbulspor
 15/03/2020 Hatayspor 2 - 0 Ümraniyespor
 14/03/2020 Bursaspor 1 - 1 Boluspor
 14/03/2020 Fatih Karagümrük 2 - 2 Altay
 26/04/2020 İstanbulspor - Osmanlıspor FK Osmanlıspor FK ligdeki son 5 maçında hiç kazanamadı  İstanbulspor yenilmez
 26/04/2020 Bursaspor - Menemenspor Menemenspor ligdeki son 6 maçında hiç kazanamadı  Bursaspor yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 22/03/2020 Elazığspor 0 - 0 Ankara Demirspor
 18/03/2020 Van Spor 2 - 1 Ergene Velimeşe
 15/03/2020 Bodrumspor 0 - 1 Bandırmaspor
 15/03/2020 Kardemir Karabükspor 0 - 1 Niğde Anadolu FK
 15/03/2020 Ergene Velimeşe 0 - 3 Tuzlaspor
 15/03/2020 Van Spor 0 - 1 Sakaryaspor
 15/03/2020 Sivas Belediyespor 0 - 3 Kastamonuspor
 15/03/2020 Kahramanmaraşspor 0 - 1 Kırşehir Belediyespor
 15/03/2020 Uşak Spor 3 - 0 Elazığspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 18/03/2020 Artvin Hopaspor 0 - 1 Sultanbeyli Bld.
 18/03/2020 Yomraspor 1 - 0 Serik Belediyespor
 15/03/2020 Kızılcabölükspor 1 - 0 Erzin Spor
 15/03/2020 Manisaspor 0 - 4 68 Aksaray Belediyespor
 15/03/2020 Serik Belediyespor 0 - 0 Düzcespor
 15/03/2020 Sultanbeyli Bld. 2 - 2 Silivrispor
 15/03/2020 Çatalcaspor 1 - 1 24Erzincanspor
 15/03/2020 Tokatspor 1 - 2 1928 Bucaspor
 15/03/2020 Artvin Hopaspor 2 - 1 Çankaya FK
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
Henüz anket oluşturulmamış.
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI