Şiran Dursun Keleş Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından GÜYOB (Gümüşhane Üniversitesi Yabancı Öğrenciler Birliği) işbirliğinde “Gıda Teknolojisinde Kullanılan Enzimler ve Kullanım Alanları’’ ile “Sağlık Turizmi ve Sağlık Otelciliği” konulu söyleşiler gerçekleştirildi.
Şiran Belediyesi Çok Amaçlı Kültür Salonunda gerçekleştirilen söyleşi etkinliğine Turizm Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Sevim Beyza Öztürk Sarıkaya ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İsmail Çalık konuşmacı olarak katıldı.
Prof. Dr. Sevim Beyza Öztürk Sarıkaya yürütücülüğünde başlanan “Gıda Teknolojisinde Kullanılan Enzimler ve Kullanım Alanları’’ başlıklı söyleşi etkinliği öğrencilerimizin enzimleri tanıtmak amacıyla hazırlamış oldukları bir video gösterisi ile başladı.
Söyleşide konuşan Prof. Dr. Sarıkaya şunları söyledi: “İlk çağlardan günümüze enzimlerin kullanım alanları giderek devam etmektedir. 1980’li yıllardan sonra genetik, mühendislik ve kimya alanlarında uygulamaların artmasıyla artan verimlilik ve düşen maliyet sonucu toplam enzim üretimini de arttırmıştır. Dünyada yapılan enzim üretiminin küresel üretimin yaklaşık %80’ini kontrol eden Avrupa’ya aittir. Özellikle Danimarka, Fransa ve Almanya gibi ülkelerin yüksek üretim kapasiteleriyle öne çıktıklarını görüyoruz. Ancak Türkiye’nin mevcut üretim kapasitesinin küresel pazara kıyasla oldukça düşük bir seviyede yer aldığını ve dünya pazarında önemli bir yüzdeyi temsil etmediğini üzülerek söyleyebiliriz. Gıdanıza sahip çıkın. Topraktan tohuma, tohumdan yetiştiriciliğe, endüstride uygulanan proseslerden ürünlere eklenen katkı ve koruyucu maddelere kadar her adımında siz var olun. Çünkü sizler sahip çıkmazsanız dışa bağımlı bir ülke olarak bağımsızlığınıza gölge düşürmüş olursunuz. Sizlerden son ve tek isteğim lütfen geleceğinize sahip çıkın, neyi niçin yaptığınızı bilin ve mesleklerinizi buna göre icra edin.”
Prof. Dr. Sarıkaya sunumunun devamında; endüstride hangi alanlarda enzimlerin kullanıldığını, gıda endüstrisinde kullanılan enzimlerin hangi kaynaklardan saflaştırıldığını ve uygulama alanlarını anlattı. Gıda endüstrisinde farklı alanlarda kullanılan (süt ve süt ürünleri, tahıl ve nişasta ürünleri, içecek ve şuruplar, et ve et ürünleri gibi) enzimlerin özelliklerini ve niçin kullanıldıklarını açıklayan Prof. Dr. Sarıkaya, gıda teknolojinde son 5 yılda enzimlerle yapılan çalışmaların amaçlarını ve gıda teknolojisinde kullanılan enzimlerin olumlu ve olumsuz etkilerini anlattı.
Etkinliğin ikinci kısmında ise “Sağlık Turizmi ve Sağlık Otelciliği” konulu söyleşisiyle Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İsmail Çalık sunumu hakkında bilgiler verdi.
Turizm Rehberliği bölümünde faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade eden Doç. Dr. Çalık, öğrencileriyle yılda yaklaşık 12 teknik gezi yaptıklarını, turizm aracılığıyla Gümüşhane’yi onlara anlatmanın tarihi iyi bir şekilde turistler ile paylaşılması konusunda önemli olduğunu söyledi. Gümüşhane de 431 tane yaylanın var olduğu bilgisini paylaşan Doç. Dr. Çalık, Türkiye de 1’inci sırada olduğunu söyledi. Gümüşhane’nin kilise bakımından da 3’üncü sırada yer aldığını kilisenin en çok olduğu illerin İstanbul, Nevşehir ve Gümüşhane olduğun dile getiren Doç. Dr. Çalık konuşmasının devamında şunlara değindi: “Türkiye’de doğa koruma alanı açısından da Gümüşhane çok zengindir. Türkiye’deki alanların yaklaşık %7’si Gümüşhane sınırları içindedir. Buradan şehir merkezimizin küçük ama etrafının çok geniş oldukça fazla doğal ve kültürel alana sahip bir il olduğunu çıkarabiliriz.”
Satala Antik Kenti’nden bahseden Doç. Dr. Çalık, burasının Fırat nehrindeki İranlılar ve Sasanileri önlemek için milattan sonraki 100 ve 200’üncü yıllar arasında kurulmuş bir roma lejyon kenti olduğunu belirterek bu yerlerin görülmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Turizm ve sağlık otelciliği nedir, birbiri ile ilişkisi nedir; kamu hastanelerinde veya otelcilikte durum nasıldır; ektördeki sorunlar nasıl giderilebilir, neler yapılabilir, konularını anlatarak söyleşisine devam etti.
Dünyada sağlık turizminde en fazla tercih edilen ülkelerin Meksika, Hindistan, Tayland, Türkiye ve Singapur olduğunu söyleyen Doç. Dr. Çalık, Türkiye’nin tercih edilen bir ülke olduğunu 2023 verilerine göre 1,5 milyon kişinin geldiğini ve 2023 yılı itibariyle 3 milyar dolar gelir elde edildiğini söyledi.
Doç. Dr. İsmail Çalık konuşmasının sonunda öğrencilerden Turizm Bakanlığı’na bağlı “gezsen.gumushane” ve “go.gumushane” instagram hesaplarının takip edilmesini rica ederek ve teşekkürlerini ileterek söyleşisini tamamladı.
Gerçekleştirilen söyleşilerin sonunda Prof. Dr. Beyza Öztürk Sarıkaya’ya Şiran Kadın Kooperatifi Hamiyet Halep ve Doç. Dr. İsmail Çalık’a da Şiran İlçe Tarım ve Orman Müdürü Kurtuluş Halep tarafından yaptığı değerli söyleşi ve emeklerinden dolayı hediye takdim edildi.
Etkinlikler hakkında açıklamalarda bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek şunları söyledi: “Gümüşhane Üniversitesi olarak her zaman söylediğimiz gibi öğrencilerimizin akademik ve kişisel gelişimlerini desteklemek amacıyla düzenlediğimiz söyleşi etkinliklerinden büyük katkı sağladığına inanıyoruz. Şiran Dursun Keleş Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Gümüşhane Üniversitesi Yabancı Öğrenciler Birliği işbirliğinde gerçekleştirilen söyleşiler, hem bilimsel hem de kültürel açıdan önemli bir katkı sağlamıştır. Birbirinden değerli sunumların gerçekleştirildiği etkinlik, öğrencilerimize sadece teorik bilgi değil, aynı zamanda sektörün dinamiklerine dair pratik bilgiler de sunmuştur. Böylesi etkinliklerin artarak devam etmesi, Üniversitemizin hem akademik hem de sosyal sorumluluk anlamındaki gücünü pekiştirecektir. Bu vesileyle de etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkesi tebrik ediyor, konuşmacılarımıza katkı ve emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum.”